העוצמה של מיצובישי נכנסת הביתה
 

התייעלות אנרגטית

מאז ומעולם שאפו בני אדם לייצר לעצמם סביבות מחייה ומגורים נעימות, שיהיו נתונות כמה שפחות לחסדי האקלים החיצוני – בקיץ, חללים קרירים ויבשים שיפחיתו את עומס החום וההזעה, ובחורף, חללים מחוממים שייסעו בשמירה על חום הגוף. בעוד שבעבר נעשה שימוש בשלל טכניקות מסורתיות – פאסיביות לוויסות אקלים פנים-מבני, ההתפתחות הטכנולוגית וכניסת המזגנים לחיינו מאפשרת לנו כיום לשלוט בטמפרטורה, בתכנון אדריכלי מתקדם ולהתאים מגוון יחידות לנישות שונות באופן מיטבי לצרכי המתכננים והמשתמשים.

יחד עם זאת, למרות שהמזגן הוא ללא ספק אחד מהכלים האפקטיביים ביותר לויסות האקלים בצורה אקטיבית בתוך המבנה, מזגנים הפועלים בטכנולוגיה מיושנת יכולים להיות בזבזניים מאד מבחינת צריכת אנרגיה. הסיבה לכך נעוצה בעיקר בטכנולוגיית הפעולה שלהם – On/Off, בה כדי להגיע לטמפ' הרצויה בחלל המדחס נכבה ונדלק לסירוגין, ובכל זמן שפעיל הוא עובד בתפוקה מלאה. למעשה, מחקר שפורסם בשנת 2015 ע"י המועצה הישראלית לבנייה ירוקה מצא כי המזגן הסטנדרטי הוא הרכיב ה"רעב" ביותר מבחינת צריכה אנרגטית במשק הבית הישראלי, והשימוש בו לבדו צורך כ-35% מכלל מרכיבי צריכת החשמל.

מזגנים הפועלים בטכנולוגיית אינוורטר, כמו המזגנים של חברת מיצובישי אלקטריק, הם חסכוניים בחשמל באופן משמעותי. טכנולוגיית אינוורטר מאפשרת למדחס לפעול באופן רציף ובתפוקה משתנה, ע"י שינוי מהירות המדחס והתפוקה שלו, בהתאם לכמות החום המדוייקת שנדרש להסיע החוצה/ להכניס פנימה לחלל בכל רגע נתון. במזגני חברת מיצובישי אלקטריק, אופן פעולה זה מאפשר פעולה של המדחס בטווח שבין 10% עד 110% תפוקה (בחלק מהדגמים), לעומת המתחרים המאפשרים טווח קטן יותר שנע מ-30% תפוקה ומעלה. למעשה, מערכות מיזוג האויר של מיצובישי אלקטריק יעילות בכ- 20% מהמתחרים בארץ, בתנאי התכנון המקובלים לקיץ הישראלי (DB 23°C לתנאי פנים,  WB 16°C לתנאי פנים, ו- DB 35°C לתנאי חוץ). יתרון זה מאפשר חיסכון בעלויות של תשתיות חשמל, בשטח שנדרש להתקנת מאיידים, בעלויות תפעול ובצריכת חשמל כוללת של המערכת וזמן פעולתה.

מזגן

כך, לדוגמה, בחלל מגורים בו נדרשת תפוקת מיזוג של 49,470 BTU שתוכננה בהתאם לתנאים הנ"ל, בשעות הערב, או בשעות בהן עומס החום יורד, יכולה היחידה לרדת ל-10% מהתפוקה הנומינלית וע"י כך לבצע התאמה מיטבית לעומס החום הקיים מחוץ למבנה ובתוכו, להוריד את עלויות צריכת החשמל ואת עלויות תפעול המערכת. עם-זאת, על אף היעילות האנרגטית הגבוהה של מזגנים אלה, בארץ, הדירוג האנרגטי שמקבלות רבות ממערכות המיזוג הפועלות בטכנולוגיית אינוורטר, אינו משקף את החסכון המשמעותי בצריכה. זאת עקב שיטת המדידה הנהוגה בארץ – קביעת היעילות האנרגטית על בסיס מדידת צריכת חשמל בנקודות הקיצון בלבד, כלומר בשיא החום ובשיא הקור. בנקודות אלה, היעילות האנרגטית של מזגנים בטכנולוגיית On/Off היא גבוהה לכאורה, מכיוון שהיא באמת מצריכה פעילות של המדחס בתפוקה מלאה לכל זמן פעולת המזגן. במזגני אינוורטר מיצובישי, החסכון המשמעותי בצריכת החשמל מתקבל בהפעלה בתנאים משתנים במשך היממה והעונה, בהם נדרשת פעולת מערכת בתפוקות משתנות כדי להגיע לתנאים שקבע המשתמש בחלל הממוזג. כלומר, היעילות האנרגטית הגבוהה באה לביטוי באופן משמעותי בהפעלה עונתית ולא בנקודות הקיצון, ומתבטאת בחסכון שיכול להגיע ל-30% ומעלה בצריכת החשמל השנתית הכוללת.

החסכון האנרגטי משמעותי אף יותר כאשר משתמשים ביחידות  מסדרת MSZ/MUZ FH 35/50 , שהן בעלות תכונה מתקדמת ביותר של סינון אוויר וטיפול בריחות, ובעלות עינית המאפשרת שליטה מיטבית על מיזוג החדר לפי מיקום המשתמש בתוך החלל הממוזג. כאשר המערכת מזהה שאין נוכחות, היא מורידה את התפוקה באופן אוטומטי, ובחזרת המשתמש לחלל חוזרת לתנאים שהוגדרו בהתחלה. כך מתאפשר חיסכון משמעותי עוד יותר בחשמל ללא צורך בכיבוי המזגן. כמו-כן, המזגן מאפשר תפעול שונה לשני איזורים בתוך אותו החלל, מבחינת כיוון האוויר וזרימת האוויר. כך למשל, אם פעילות המשתמשים בחלל דורשת פיזור אוויר גם בחלק העליון של החלל וגם בחלק התחתון, הגדרות השליטה החכמות של המזגן מאפשרת להתאים לכך את פעילות המזגן.

מזגן

https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=tjOQB0plssM

החשיבה על התייעלות אנרגטית באה לידי ביטוי גם כשמדובר במערכות גדולות יותר. במערכות ישנות יותר, הותקן מזגן מתועל בתפוקה גבוהה עם תעלות לכל חדרי השינה, מה שיצר מצב של תפעול לא מיטבי עבור המשתמשים עקב חוסר יכולת לשלוט על כמות האוויר והטמפ' בחלל, וכך נוצר בזבוז אנרגיה (לדוגמה, גם כאשר נדרש מיזוג של חדר אחד בלבד, המערכת עדיין פעלה בתפוקה המירבית שמתאימה למיזוג כל החדרים).  מערכות האינוורטר של מיצובישי אלקטריק מסוג רב-מאייד, מאפשרות להתקין יחידה נפרדת לכל חלל, ומחוברות ליחידת מעבה אחת (כמות יחידות הפנים שניתן לחבר נקבעת לפי סוג המערכת שבחר המתקין/ יועץ המיזוג). כך מתאפשר תפעול מיטבי הן מבחינת קביעת הטמפ' הנדרשת והן מבחינת כמות האוויר ומהירות סחרור האוויר בחלל. מכיוון שהמערכת יודעת לשנות את התפוקה שלה לפי סך דרישות המשתמשים, ומתאימה את עצמה לעומס החום שקיים בכל חדר וחדר, היא מאפשרת נוחות מקסימלית לכל משתמש בפני עצמו וחיסכון משמעותי בצריכת החשמל.

מזגן יעילמזגן יעיל

בנוסף לטכנולוגיית הפעולה החסכונית של המערכות, גם שימוש ביחידות שליטה ובקרה מתקדמות יכול לשפר את הביצועים ולהפחית בזבוז בצריכת החשמל. במזגני מיצובישי אלקטריק כל יחידות השליטה והבקרה המתקדמות מאפשרות שליטה מלאה על כל תפקודי המערכת, כולל התחברות למערכות בית חכם, ומערכות בקרה של מוסדות ומפעלים שעובדות בטכנולוגיות שונות, וכן מאפשרות גלישה ובדיקת כל נתוני המערכת לאיתור תקלות או טיפולים שוטפים וקבלת דיווחים על תקלות. יחידות השליטה והבקרה מאפשרות גם למקסם את החסכון באנרגיה באמצעות הגדרת תפעול משתנה של יחידות הפנים ע"פ זמני פעילות וזמני הפסקות, הגדרת כיבויים אחרי שעות הפעילות במקרים שעובד שכח לכבות את המערכת, וכן הגדרת הפעלה מוקדמת של מערכת המיזוג כדי ליצור תנאי מיזוג מיטביים בתחילת יום העבודה.

כך לדוגמא, בניין משרדים בעל מעטפת זכוכית מתחמם מאד בשעות אחה"צ, מכיוון שהוא סופג קרינה חזקה, ונדרש זמן רב כדי להוריד את עומס החום החריג שנוצר בתוך הבניין. תפעול מערכת המיזוג באופן שמגדיר טמפרטורה מקסימלית להפעלה מוקדמת לפני כניסת העובדים, מאפשר לקבל תנאי נוחות המתאימים להגדרות המשתמשים מיד עם כניסתם בתחילת יום העבודה.
שלט מרכזי למזגן

חזרה לעמוד בלוג ראשי    >
דילוג לתוכן