המזגן הפך כבר מזמן לידידו הטוב ביותר של האדם, לפחות מבין מכשירי החשמל ובוודאי שבישראל הלוהטת. כמעט ואי אפשר לדמיין את החיים בישראל ללא מזגן בבית, במשרד, באוטובוס ובקניון, אולם למרות התלות שלנו בהם – רבים אינם מכירים את הסוגים השונים של מערכות מיזוג אוויר. כך למשל יכול אדם לשאול מהו מזגן מיני מרכזי מומלץ כאשר הוא כלל אינו מבין מה פירוש "מיני מרכזי", לרכוש מזגן עילי מבלי להבין מה ההבדל בינו לבין מזגן רצפתי וכן הלאה.
אם כך, הבה נעשה מעט סדר בדברים ונסקור להלן את מערכות המיזוג העיקריות שתוכלו להתקין בבית או במשרד שלכם.
מערכות מיזוג אוויר – איך בעצם עובד מזגן?
מערכות מיזוג אוויר פועלות לפי עיקרון בו גז מיוחד ("גז מזגנים") נדחס על ידי מדחס, אותו חלק של המזגן שנמצא בחלק החיצוני של המבנה. הגז הדחוס זורם למאייד המזגן ושם מתפשט. פעולה זו גורמת להצטננות של האוויר בסביבת המזגן, והמפוח מזרים את האוויר הצונן אל חלל החדר. חימום החדר מתבצע באופן דומה אך הפוך, כאשר הגז הדחוס זורם ליחידה פנימית ומחמם את האוויר בסביבתו.
עקרונות פעולת מיזוג האוויר דומים בכל סוגי המזגנים ומשמשים למיזוג בתים פרטיים בדיוק כפי שהם משמשים למיזוג מרכזים מסחריים מקורים. ההבדלים בין המזגנים השונים נעוצים במאפיינים אחרים הנוגעים למבנה שלהם ולטכנולוגיה בה הם משתמשים על מנת למזג את החלל.
מערכות מיזוג אויר – מזגן מיני מרכזי
זהו מזגן המתאים לחללים גדולים, שזכה בשנים האחרונות לפופולריות בציבור הישראלי בשל היותו מתאים גם למיזוג מספר חדרים בבית בו זמנית, כלומר הוא מייתר את הצורך בהתקנת מזגן נפרד בכל חדר אלא מצריך רק הצבת תעלות ייעודיות שיובילו את האוויר הממוזג ממיקומו של המפוח אל החדר. ככזה, מזגן מיני מרכזי נחשב כפתרון שעלותו נמוכה יחסית לסוגי מזגנים אחרים.
מזגן מפוצל
מזגנים מפוצלים היו בין הראשונים לעשות עלייה לישראל בסוף המאה ה-20: הם מכונים כך בשל היותם מורכבים משתי יחידות נפרדות: יחידה אחת הייתה המדחס והותקנה מחוץ לדירה, ויחידה שנייה הייתה יחידת המיזוג שהותקנה בתוך החדר (בדרך כלל בסלון). בתחילה היחידה הזו הותקנה קרוב לרצפה, מה שזיכה את המזגן בשם "מזגן רצפתי", אולם במהרה התברר שרבים החסרונות על היתרונות: יחידת המיזוג תופסת שטח יקר ותהליך הקירור איננו יעיל בשל הנטייה של קור לרדת למטה.
מזגן עילי
מדובר בסוג של מזגן מפוצל, אולם במקרה זה יחידת המיזוג מותקנת בתוך החדר בסמוך לתקרה, מה שחוסך שטח יקר. למטרות קירור מדובר בדרך כלל במזגן יעיל למדי, שכן הקור נוטה לרדת למטה, אולם למטרות חימום בחודשי החורף מדובר במזגן פחות יעיל.
מזגן אינוורטר
רבים נוטים לחשוב שזהו עוד סוג של מזגן, אולם למעשה זהו סוג שונה של טכנולוגיה. בניגוד למזגנים מסוגים אחרים שפורטו לעיל, שפועלים על מנת למזג את החדר, עוצרים כאשר הם מגיעים לטמפרטורה המבוקשת ומפעילים את עצמם מחדש כאשר הטמפרטורה מתרחקת מן הרצוי, מזגן אינוורטר פועל באופן רציף מבלי לעצור. אופן פעולה כזה הוא יעיל יותר מבחינת מיזוג האוויר וחסכוני יותר מבחינה אנרגטית.
מזגן VRF
גם כאן מדובר בטכנולוגיה שונה ולא בסוג מזגן שונה, ובמקרה זה מדובר בשלב אבולוציוני נוסף של מזגן האינוורטר. כלומר, אופן הפעולה של מערכת VRF דומה לזה של מזגן האינוורטר, אולם עם מספר הבדלים טכניים המאפשרים הגדרת טמפרטורות נפרדות לכל מאייד. בעזרת מזגן VRF ניתן למשל להגדיר שאותו מזגן יקרר חדר אחד ויחמם חדר אחר.